"Tänk inte tanken att barnet ska 'växa i' sin klubba - den måste, precis som skydd, fungera NU".

Välj rätt utrustning

Barn måste inte nödvändigtvis ha den allra dyraste hockeyutrustningen – speciellt inte i nybörjarfasen – men det finns några saker som är viktiga att tänka på för att få ut så mycket som möjligt av sin träning. Experterna från Reebok/CCM och Svenska ishockeyförbundet ger sina bästa tips!

 

VÄLJ RÄTT SKRIDSKO

Ett bra sätt att kolla hur mycket plats foten får inuti skridskon är att ta ur innersulan och placera foten på den, gärna när barnet sitter ner. Man säger att en fot ska ha en cirka 15 mm längre sko – när det gäller skridskor behövs 5-7 mm. Det innebär ändå att skridskon blir 2-3 halvnummer större än foten.

VÄLJ RÄTT KLUBBA

Är klubban anpassad till kroppslängd, handstorlek och armstyrka lär man sig passa, skjuta och dribbla snabbare. Med skridskorna på och klubban lodrätt framför barnet ska klubban inte nå längre än upp till hakan. Längre klubba blir svår att hantera så pröva hellre en kortare skaftlängd. Tänk inte tanken att barnet ska ”växa i” sin klubba – den måste, precis som skydd, fungera NU för att ge barnet alla utvecklingsmöjligheter.

Vänsterklubba – För hockeyspelare med blad på vänster sida av kroppen (höger hand överst)
Högerklubba – För hockeyspelare med blad på höger sida av kroppen (vänster hand överst)

VÄLJ RÄTT SKYDD

För att ge bästa möjliga skydd är det viktigt att skydden är hela och i rätt storlek. Om du har för stora/små skydd försvårar det inlärningen och försämrar skyddet.